15 Ekim 2011 Cumartesi

Bebeklik Dönemi








Bu dönem, 1.  aydan, 1. yaşa kadar sürer.

Büyüme: Özellikle ilk 6 ay içinde büyüme çok hızlıdır. Ortalama her ay 680 gr.  alır ve 5. ayda doğum ağırlığını ikiye, bir yaşında  üçe katlar.



Baş Çevresi: İlk 6 ay içinde 1.5 cm genişler. İkinci 6 ay içinde bu hızın yarısı kadar genişler. 1 yaşındayken, doğumdaki baş çevresinin 1/3' ü kadar gelişmiş olur. Posterior fontanel (halk arasında bıngıldak diye tabir edilen kısımlardan biri)  6-8 hafta içinde tamamen kapanmasına rağmen, anterior fontanel (eşkenar dörtgen şeklinde olanbaşın ön kısmındaki bıngıldak) açık kalmaya devam eder.

Görme: Bebeklik döneminde görme kapasitesi giderek gelişir. 3.  ayda binoküler fiksasyon gelişir. 5. aya kadar yakın nesnelere uyum sağlar ve yakın nesnelere fiksasyon 10. ayı bulur.

İşitme: İşitme yeteneği doğumdan önce vardır, doğumdan sonra işitme düzeyi, yüksek sese reaksiyonuyla ölçülür (irkilme testi) . 4.  ayda bebek sese doğru başını çevirir. 10. ayda ismine tepki verir. 1.  yaşında tanıdık sesleri tanır.

Göğüs Kafesi: 1. yaşın sonuna kadar, göğüs çevresi, baş çevresine eşit olarak büyümesini sürdürür.

Kaba Motor Gelişimi: Büyük ölçüde bireyseldir. Motor gelişim bebeğin gücüne bağlı olarak gelişir. Primitif reflekslerin yerini istekli, amaçlı hareketler alır. 4. ayda başın ön kısmını, boynuyla 90 derecelik açı yapacak şekilde tutabilir. Sırtüstü yatarken yan dönme yeteneği vardır. 6.  ayda istekli olarak dönebilir .Oturma, baş kontrolü ile paraleldir. 6. ayda ellerinden çekerek oturur pozisyona getirilirken başını kaldırabilir, destekle oturabilir. Çoğu kez 7. ayda desteksiz oturabilecek düzeye gelir. 10. ayda yüzükoyun yatarken oturur pozisyona geçebilir. Bu dönemde oturur pozisyonda çevre ile ilgilenmesi sağlanmalıdır.

Hareket: 6-7.  aylarda ayakta durur pozisyonda vücudunu taşıyabilir. 9. ayda tutunarak oturur pozisyonda ayağa kalkabilir. 11. ayda ellerini ve dizlerini kullanarak emekler, mobilyalara tutunarak oturduğu yerden kalkabilir. 1. yaş dolayında elinden tutularak yürütülebilir. Bu dönemde bebeğin hareketlerine olanak sağlanmalı, kısıtlanmamalı, kontrollü bir şekilde desteklenmesine izin verilmelidir. Bebeğin de birey olduğu unutulmamalıdır.

Editörün Notu: BEBEKLER İLK 7 YAŞTA GÖRDÜKLERİ HER ŞEYİ KAYIT EDERLER .Kendi çocukluğunuzu hatırlamaya çalışın:)

İnce Motor Gelişim: Yakalama refleksi doğumdan itibaren vardır. 4. aya kadar, ellerine bakarak oynar. 5. ayda yakalama, kontrollü ve isteklidir. 8-10. aylarda kaba yakalamadan, ince yakalamaya geçebilir. Bu dönemde bebek, uzanarak yakalayabileceği oyuncaklarla uyarılmalıdır. Mama iskemlesine oturduğunda, kendi kendisine yemesine sağlamak için ufak parçalara ayrılmış besinlere özendirilmelidir.

Uyku: BEBEKLER UYUMA ALIŞKANLIKLARINI İLK 3 AY İÇİNDE EDİNİRLER. NE EKERSENİZ ONU BİÇERSİNİZ.....(İleride Nesrin söylemişti dememek için şimdiden uyku alışkanlığını düzenleyin derim;) 6. ayda bütün gece uyuyabilirler. Bebeğin uyku modeli, beslenme aralıklarına, acıkma ritmine ve acıkma  kapasitesine bağlıdır. Aileler bebeği beslemek için uykudan uyandırmamalıdırlar. Ciddi biçimde acıkmış olsalar, zaten ağlayarak dertlerini ifade ederler hiç merak etmeyin, siz uyku sersemi kahvaltı edebiliyor musunuz?

Boşaltım: Bebeklerde peristaltik (bağırsak hareketleri) aktivite hızlıdır. Bebek ne kadar küçükse acıkma sıklığı o kadar fazla olur. Bu durum defakasyon (boşaltma-kaka yapma-) sayısını arttırır. Bebeğin beslenme şekline göre defekasyon şekli de değişiktir ve bebeğin konstipe (kabız)  ya da diyare (ishal)  olduğu kararı, ona göre ayarlanmalıdır. ANNE SÜTÜYLE BESLENEN BEBEĞİN DIŞKISI GENELLİKLE HAMUR KIVAMINDADIR. FORMÜLLE -ANNE SÜTÜNE EŞDEĞER HAZIR MAMA- İLE BESLENEN BEBEĞİNKİ İSE KATI VE SIKIDIR.

Malnutrisyon-Beslenme Yetersizliği

Malnutrisyon hastalanma ve ölüm oranlarını artıran ve kilo ile kas kitlesinde ilerileyici kayıpla sonuçlanan bir beslenme yetersizliği du...