22 Eylül 2011 Perşembe

Yenidoğan Dönemi (Neonatal Dönem)

                                                           

                                                       

Yenidoğan Dönemi

Doğumdan bir ayliğa kadar olan süreyi kapsar.
Fiziksel Özellikler

Boy:Yeni doganda normal kabul edilen ölçü 48-53 cm arasıdır.

Kilo:Doğum kilosu genellikle 2,3-4.5 kg arasında degişir.Yenidoğan doğumdan sonraki ilk 3-5  gün içinde doğum kilosunun %10 u kadarının  kaybeder bu normal bir fizyolojidir.Takib eden 10 gün içinde de yeterli miktarda  annesütü  aldiği takdirde tekrar yerine koyar.Ebeveynlerin endişeye kapilmasi yersizdir.

Baş Çevresi:Dogumdaki total boy uzunlugunun 1/4'ü kadardır.Ortalama olarak baş çevresi ölçüsü 31.8cm-35.6 cm'dir.Kafa kemikerl birleşik değildir ve halk arasinda bıngıldak diye tabir edilen fontaneller yumusaktır.Yeni dogan yüzüstü yatarken başını kaldirabilir bu mormal bir reflekstir.Saçlar, dogumdan bir süre sonra döküler yerine yenileri çikar ve çikan saçların çogunlukla kıvırcık olduğu gözlemlenmiştir.

Boyun:Yeni doğanın boyun kasları zayıftır bundan dolayıda başını dik tutamaz.Kucağa alındığında mutlaka baş ve boyun desteklenmelidir.

Göğüs:Yeni doğanda göğüs kafesi fıçı şeklindedir ve baş çevresinden 1-2 cm daha küçüktür.Ortalama 33 cm.dir.

Kol ve Bacaklar(ekstremiteler) :Eller yumuk kol ve bacaklar hafif kıvrılmış pozisyondadir.El ve ayaklarda hafif  siyanoz (mavi görunum) normal fizyolojidir.Abartılı bir siyanoz varsa  dogumdan sonraki yeni doğan bebek muaynesinde kesinlikle tespit edilir ve gerekli araştırmalar yapılır.O yüzden,ailelerin  panik yapmasina gerek yoktur.El ve ayakları sıcak tutmak yeterli olacaktir.Kol ve bacak hareketlerinin özel bir anlamı yoktur.

Sırt:Düzdür ve çukurluk yoktur.

Deri:Yeni doğanda deri ince ve duyarlıdır.Bebek verniks cazeoza denilen koruyucu bir tabaka ile doğar.Yeni doğan ilk banyosunda bebek hemşireniz bu tabakayı temizlememeye özel gayret gösterecektir.Çünkü;bebeğin onun korumasina ihtiyaci vardir.kesinlikle Ph ayarlanmış özel bebek şampuanı ve kremleri tercih edilmelidir.Günlük banyolar bebeğin cildine direnç kazandırır.Banyodan sonra bebekte sicaklik ve güven duygusu yaratmak için havluya sarılarak kucağa alınmalıdır.İlk kurulama havlusunu değiştirip ısıtılmış yeni havluya sarılması dogru olandır.

Uyku:yeni doğan gunde ortalama 18-20 saat uyur.Bu nedenle verimli uyku için bebek odasında çevresel tedbirler alınmalıdır.Isı,ışık,gürültü kontrolü  gibi.Uyku esnasında sıkı olmayan yarım kundak yenidoganın  anne karnındaki ortamı hissetmesini saglar ve kendini guvende hissedecegi için daha kolay uykuya dalabilir.

Boşaltım:Sık idrar yapar.Kaka;açık sarı,açık kahverengi ve yapışkandır.Bebek bezi temizliği her emzirmeden önce ve sonra kontrol edilmelidir.Altı kirli ise meme emmez,emzirmeden önce temiz ise de karnı doyduktan sonra muhtemelen yapacaktır:) tekrar kontrol etmek gereklidir.

Psikososyal Özellikler:Yeni doğanın doğası büyük ölçüde bireyseldir.Kişilik ve ruhsal gelişme güven ve güvensizliğe bağlıdır.Bebek güven duygusunu ona bakan yetişkinden öğrenir.yeni doğanın istekleri yoktur sadece gereksinimleri vardır.gereksinimlerinin karşılanması güven duygusunun gelişmesini sağlar.
  Yenidoğan ağlama,iletişim anlamı taşır.Kuvvetli ağlama açlık,ıslaklık ya da rahatsızlık belirtisidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Malnutrisyon-Beslenme Yetersizliği

Malnutrisyon hastalanma ve ölüm oranlarını artıran ve kilo ile kas kitlesinde ilerileyici kayıpla sonuçlanan bir beslenme yetersizliği du...