21 Eylül 2011 Çarşamba

Gebelikte Vücutta Oluşan Fiziksel Değişiklikler


GEBELİKTE VÜCUTTA OLUŞAN FİZİKSEL DEĞİŞİKLİKLER

GÖĞÜSLERDEKİ DEĞİŞİKLİKLER
Göğüslerdeki değişiklikler ,gebeliğin ilk günlerinde başlar ve 6.-8. haftalarda,göğüsleriniz farkedilir bir biçimde büyür.Meme uçlarınız,areola(meme uçları etrafındaki kahverengi deri halkaları)daha da koyulaşır ve yüzeye yakın damarlar büyür.Artmış progesteron göğüslerinizin dolgunlaşmasına sebep olur,gerginlikle birlikte bazen karıncalandığını hissedebilirsiniz.
12. ve 14. haftaya kadar göğüsleriniz kolostrum (doğumdan hemen sonra ilk birkaç gün bebeğinizi besleyecek,bağışık maddeler içeren süte benzer sıvı)üretmeye başlayabilir.
Göğüsleriniz büyürken,geniş askılı,ortopedik bir sutyen kullanın.süt salgılanması için de göğüs pedleri kullanın.

NEFES ALAMAMA
Bebeğiniz büyüyüp,daha çok yer kapladığında,nefessiz kalabilirsiniz.Çünkü;akciğerleriniz genişlemek için yer bulamaz.Bebeğinizin başı doğum kanalına yerleştiğinde daha iyi hissedersiniz.
Sorunu hafifletmek için,mümkün olduğunca dik oturun ya da dik durun ve yatakta destekli yatın.

DERİDEKİ DEĞİŞİKLİKLER
Değişen hormon seviyeleri,bazı deri değişikliklerine sebep olur.Bunlar,cilt yüzeyinde kahverengi,düz olmayan lekeleri(kloazma denilen)kapsar.Göğüslerde,göbekte ve baldırlarda ince çizgiler ve göbeğin üstünden aşağısına kadar dikey kahverengi çizgi,yüzde lekelenme biçiminde olabilir.Bu çizgi,kloazma işaretleri,güneşte daha da kötüleşir,ancak gebelikten sonra yok olur.Gergin işaretler gümişi bir cilt çatlağı halini alır ve hiç bir zaman kaybolmazlar.Birçok sağlık profesyoneli,kremlerle bunun önlenmesinin mümkün olmadığı konusunda hemfikirdirler,ancak derinizin üstüne iyi bir nemlendirici krem ya da yağı masaj yapar gibi sürmekten hoşlanabilirsiniz,genel cilt bakımınızı yapmış olursunuz.

KİLO ARTIŞI
Gebelik sırasında kadınların aldığı kilo miktarı değişiktir,ancak birçoğu yaklaşık 10-13.5 kg alır.Gebelik başlangıcından itibaren kilo almaya başlarsınız,ancak kiloların çoğu gebeliğin ikinci yarısından itibaren birikmeye başlar.Kilo kontrolü için doktorunuzun uygun gördüğü bir beslenme düzenini benimsemeli yada bir diyetisyenle işbirliği yapıp hamile diyet programı oluşturmalısınız.
http://cokneseli.blogspot.com/2010/02/gebelikte-vucutta-olusan-fiziksel.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Malnutrisyon-Beslenme Yetersizliği

Malnutrisyon hastalanma ve ölüm oranlarını artıran ve kilo ile kas kitlesinde ilerileyici kayıpla sonuçlanan bir beslenme yetersizliği du...